برج گالاتا Galata Kulesi

این برج که نام آن در لیست میراث فرهنگی سازمان UNESCO ثبت شده است یکی از قدیمی ترین برج های دنیاست و از سمبلهای شهر استانبول به شمار می آید.

این برج که نام آن در لیست میراث فرهنگی سازمان UNESCO ثبت شده است یکی از قدیمی ترین برج های
دنیاست و از سمبلهای شهر استانبول به شمار می آید.

از بالای این برج می توان بدیع ترین مناظر شهر استانبول را تماشا کرد.

برج گالاتا در بخش اروپایی شهر استانبول واقع شده. برای بازدید از این برج بعد از رفتن به میدان Taksim راه را تا انتهای خیابان İstiklal ادامه می دهید. برج گالاتا 500 متر پایینتر از انتهای خیابان İstiklal واقع شده.

تاریخچه برج گالاتا

برج گالاتا نخستین بار توسط امپراتور بیزانس Justinıanos و در سال 507-508 میلادی بنا شده است. از این برج جهت دیده بانی حصار شهر استانبول استفاده می شده است.

در سالهای 1500 این برج در اثر زلزله خسارت دیده و توسط معمار مشهور آن زمان مراد بن حیرالدین تعمیر شد. در دوران سلطان سلیم سوم پادشاه عثمانی به بخش بالایی برج یک شاه نشین اضافه شد.

در سال 1831 یک آتش سوزی در این برج اتفاق افتاد و پس از بازسازی برج با فرمان سلطان محمود دوم دو طبقه بالایی به این برج اضافه شده و گنبد بخش بالایی برج را تکمیل کرد.

آخرین بار در سال 1967 این برج زیبا و تاریخی شهر استانبول مرمت گشت. پس از آن از این برج تاریخی به عنوان یک بنای گردشگری استفاده شد. در طی سالهای 1999-2000 نمای بیرونی برج مرمت گشت و در دو طبقه بالایی برج کافه و رستوران احداث شد.

در سال 2013 این برج در لیست میراث فرهنگی سازمان UNESCO ثبت شد. از سال 2020 تاکنون از این برج به عنوان موزه و گالری استفاده می شود.

معماری برج گالاتا

ارتفاع برج گالاتا 62.59 متر بوده و به سبک معماری رومی بنا شده است.

بنا به شکل استوانه بوده و از کنار هم قرار گرفتن قطعات سنگ ساخته شده. قطر داخلی این برج استوانه ای 8.95 متر و قطر خارجی آن 16.45 متر است.

ضخامت دیوارها 3.75 متر است.

وزن کل این بنا در حدود 10 هزار تن است.

تعداد طبقات برج 11 طبقه است. این طبقات شامل 8 طبقه اصلی، یک زیرزمین و یک طبقه ورودی و نیز یک طبقه زیر شیروانی می باشد. مابین طبقات اول تا ششم یک آسانسور وجود دارد. برای رفتن به 2 طبقه آخر از پلکان استفاده می شود.

افسانه های برج گالاتا

در مورد برج گالاتا روایت های بسیاری وجود دارد.

یکی از مشهورترین آنها در رابطه با “هزار فن احمد چلبی” می باشد.

آنگونه که در سیاحت نامه “اولیا چلبی” سیاح معروف عثمانی نوشته شده، هزار فن احمد چلبی با ساخت بالهای مصنوعی و نصب آنها به خود توانست از بالای برج گالاتا تا محله Üsküdar پرواز کند.

وی سالها روی این پروژه کار کرد تا اینکه سرانجام روزی با وزیدن باد موافق توانست پرواز خود را از روی دریا و تنگه Boğaz به ساحل مقابل و محله Üsküdar عملی سازد. پس از این اتفاق خارق العاده ساکنین محل برای سالهای طولانی از این برج به نام “برج هزارفن” یاد می کردند.

ناگفته نماند تاریخ دانان امروزی و مهندسین این اتفاق را افسانه ای بیش ندانسته و وقوع آن را غیر ممکن می دانند.

نوشته های مرتبط

دانشگاه بغازیچی (Bogazici University)

قصر هیدیوا (Hidiva)

ناظم حکمت

ناظم حکمت ران Nazim Hikmet Ran یکی از مشهورترین شاعران معاصر ترکیه است که آثارش در بسیاری از کشورهای دنیا شناخته شده هستند.